Agenda

facebook-volg-ons

Zondag 27 mei.

Door de Commerce worden weer de Franse feesten georganiseerd. Al jaren heeft tijdens deze feesten de Holle Roffel de deuren wijd openstaan om de diverse activiteiten die men organiseert aan de bezoekers te tonen. Binnen in het sfeervolle museum kan men de nieuwste aanwinsten bekijken die we verworven hebben. Een van die nieuwe aanwinsten die net binnen zijn, is een schilderij van Meester Mol, die hoofd van de lagere school was van 1898 tot 1921. Ook een oorkonde bij zijn afscheid in 1921 hoort daarbij. Voor zijn grote verdiensten voor het onderwijs in Kruisland, is een straat naar hem vernoemd.

Buiten op het museumplein is er van alles te beleven. Er wordt een demonstratie gegevenvan modelstoommachines die op echte kolen worden gestookt en waarop allerlei machientjes zijn aangesloten die de diverse ambachten uitbeelden. Ook de jeugd wordt niet vergeten. Zij kunnen zich uitleven op de machinale figuurzaag die door middel van een trapmechanisme wordt aangedreven. Met een grote boor kunnen ze ook proberen om gaten in een grote balk te maken. Op de toegang naar het museum wordt ook weer de grote snuffelmarkt gehouden, al weer jaren een traditie. Allerlei spulletjes worden aangeboden die ons werden aangereikt in de loop van de tijd, zoals veel gereedschap en huishoudelijke gerief dat we dubbel hebben en nog in een goede staat verkeerd. Ook voor verzamelaars is het interessant om een kijkje te komen nemen, je weet maar nooit wat je tegenkomt. Open vanaf 10.00 uur.

 

 

 

Vrijdag 15 Juni.

Opening expositie tram.

Waterpoort is een samenwerkingsorganisatie op de grens van Noord-Brabant, Zuid Holland en Zeeland met als doel samen kansen te benutten die we alleen niet kunnen realiseren en draait om Water, Landschap en Erfgoed. Zij verbindt en brengt ondernemers, overheden en burgers met initiatieven samen.

Om die redenen houden wij een expositie over de tram die vroeger ook door Kruisland heeft gereden. Marly Mulders, met haar bedrijf Grafische vormgeving uit Kruisland en als ambassadeur van Waterpoort, heeft zich in deze materie verdiept en contact gezocht met de Holle Roffel om gezamenlijk wat meer aandacht daaraan te kunnen besteden.

De tram reed van Breda naar Anna Jacobapolder en verder Zeeland in. Wij beperken ons tot Kruisland en omgeving, grofweg van Gastelsveer tot Steenbergen, met enkele uitschieters naar andere plaatsen. De tram heeft gelopen tot 1937, in dat jaar is de lijn opgebroken. Veel tastbare bewijzen zijn er niet meer en dus moeten we het hebben van foto’s en documentatiemateriaal wat gelukkig toch nog wel aardig veel aanwezig is.

De opening is op vrijdag 15 juni om 14.00 uur en de expositie zal in het kader van de Waterpoort week ook nog te zien zijn op zaterdag 16 en zondag 17 juni. Alle genoemde dagen van 14.00 tot 17.00 uur.

Wegens grote belangstelling is de expositie over de tram ook nog te bezichtigen op de donderdagen 5, 12,19 en 26 juli van 14.00 tot 17.00 uur en zondag 5 augustus ook van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Zondag 23 juni.

De Holle Roffel open tijdens Jaarmarkt.

Zondag 23 september is het weer jaarmarkt in Kruisland. Ook het Ambachts en gereedschapsmuseum De Holle Roffel is er, net als andere jaren, weer van de partij. In het museum zijn de gebruikelijke gereedschappen te bekijken evenals de nieuwe aanwinsten. Recentelijk is er een grote modelstoomlocomotief met tender bij gekomen van 170 cm lang. Beslist de moeite waar om die van dichtbij te bekijken. Deze is opgezet een 40-tal jaren geleden door de heer Cremers uit Roosendaal. Als machinist heeft hij zelf nog op deze trein gereden. Jammer genoeg heeft hij hem niet af kunnen bouwen, enkel het onderstel. Zelf heeft hij jaren lang als machinist op deze trein gereden. De originele trein staat nu in het spoorwegmuseum te Utrecht. De heer Cees Maas uit Steenbergen, ook een verwoed modelbouwer, heeft het overgrote gedeelte van het model afgebouwd. Daar heeft hij dan wel 3 jaar aan gewerkt maar, het resultaat mag er zijn. Buiten op het terrein staan nog meer model stoommachientjes die met echte kolen worden gestookt. Prachtig om te zien, zeker voor de jeugd. Die kan zich verder nog meer uitleven op diverse apparaten, zoals een figuurzaag die met de voeten moet worden aangedreven en een grote boor die gebruikt werd om grote balken te bewerken. Weer staat ook de oude cirkelzaag uit 1850 buiten opgesteld die bijzonder is omdat hij met drie man bediend moest worden. De zeldzame heteluchtmotor uit 1906 ontbreekt ook nu weer niet. Zoals gebruikelijk wordt er weer de snuffelmarkt gehouden waar de overcomplete spullen zoals gereedschap en vele huishoudelijke waar te koop aangeboden wordt. Ook een grote verzameling boeken, langspeelplaten en cd’s liggen weer klaar voor de liefhebber. De opbrengst hiervan is voor de exploitatie van het museum. De Holle Roffel wenst daarom iedereen een geslaagd weekend toe! Het museum is gelegen aan de Markt in Kruisland. Open: zondag 23 september van 11.00 tot 17.00 uur. Donateurs, sponsors en kinderen gratis toegang! Overige bezoekers voor het museum € 1,50.

 

Zaterdag 15 december

Op zaterdag 15 december wordt in Kruisland weer de kerststallentocht gehouden. Die wordt georganiseerd door het museum de Holle Roffel. Al weer voor de veertiende keer en is een gebeurtenis die niet meer weg te denken is in het dorp. Inmiddels hebben een groot aantal personen en/of groepen zich opgegeven die er weer iets moois van gaan maken. Iedereen die meedoet, is weer druk aan het repeteren want men wil natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. De bezoekers uit de omtrek en van Kruisland zelf, weten een en ander goed te waarderen. Mochten er nog mensen zijn die ook mee willen doen dan men zich alleen deze week nog opgeven. Later kan niet in verband met het drukken van de looproute. Tevens wordt er aan de mensen gevraagd die aan de route wonen, wat later bekend gemaakt wordt, om ook een steentje bij te dragen in de vorm van muziek, versiering of een kerststal binnen of buiten weg te zetten. Verlichting door waxinelichtjes op het trottoir oogt erg leuk en verhoogt de sfeer aanzienlijk Ook het museum de Holle Roffel is aangepast aan het kerstgebeuren en dus staan er diverse kerststallen opgesteld die ook ná de kersttocht nog te bekijken zijn. Tegelijk draait er een doorlopende PowerPoint van alle kerststallentochten in het verleden. De tocht zelf is van 17.00 tot 20.30 uur. De kerststallenexpositie in het museum zijn de dagen 15-20-26 en 29 december en op 3 januari 2019. Alle genoemde dagen van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Inlichtingen 0167-532771.